13 de març 2008

Or i vellut, d'Isabel Canet

Or i vellut: Retrats de dones de Gandia d’Isabel Canet
Gandia: Ajuntament, 2007

Podríem dir d’aquest llibre que és com un cofret amb un tresor molt especial. Tan especial com les biografies de les nou dones que retrata: majors totes de 70 anys, d’orígens socials diferents, amb ocupacions diverses i històries personals distintes, totes elles de Gandia, totes també molt valentes.

Isabel Canet ha anat elaborant-lo a partir dels encontres amb elles, guanyant-se a poc a poc la confiança que ha propiciat records i confidències. En ell l'autora ha aconseguit transmetre’ns, amb molt de respecte i delicadesa, de vegades també amb emoció, les vivències d’aquestes dones, els seus records, els seus anhels. I ens ha retratat de manera entranyable les seues biografies, que com les de la resta de dones d’eixa època, han tingut un paper secundari, sempre relegat a l'esfera privada. Isabel ha tret a la llum eixes històries en aquest llibre. I ens les ha contades, a més, fent literatura, trabant amb paraules uns relats que ens encisen, ens commouen i ens encomanen admiració cap a aquestes heroïnes anònimes, representatives de les dones de tota una generació.

Com a rerafons, la Gandia i el País Valencià de fa 30, 50, 70 anys, descrits amb molta vivesa. L'evocació d'un món que ja no existeixex, però que encara ens resulta pròxim pels records que tenim de la infantesa o pel que ens han contat els nostres majors. Un exemple d’història local i d’història de la vida quotidiana, que dóna gust de llegir.

Les dones són: Paquita Egea (vídua de Damià Català, anarquista destacat de Gandia, i fundador del Club Nàutic), Maria Magdalena San Miguel (que va entrar al servei d'una casa des de ben jove), Otília Sancho (pastissera), Claudia Garcia (mestra), Adelina Bataller (professora d'institut, muller del poeta Joan Climent), Mariles Azcón (farmacèutica del Carrer Major), Consuelo Tomàs (encaixadora d'un magatzem de taronja), Sor Josefina Navarro (monja franciscana, Sagristana de l'Esglesia del Beato) i Rosa Aparicio (brodadora de la Casa Signes de Gandia.
_____________________________________________

La MitjaGalta ha organitzat per a demà divendres, la presentació d'aquest llibre a la Biblioteca Pública de Manuel. Comptarem amb la presència de l'autora. Ens acompanyarà també Teresa Sanz, mestra. L'acte serà a les 20:00 h.

L'associació ha decidit, a més, deixar un exemplar a l'Agència de Lectura Municipal, per a que la gent del poble que vulga puga llegir-lo. Amb aquesta donació i d'altres més que tenen previstes, volen paliar també la precarietat de la nostra biblioteca, causada entre altres coses i sobretot, per la nefasta política en matèria de cultura i, concretament de biblioteques, que manté el Govern de la Generalitat Valenciana en les absolutíssimes mans del PP.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Lamente molt no haber estat a la presentaci� del llibre, per� motius de faena m'han portat a passar la desfeta electoral al pa�s dels que han guanyat, per� per suposat que el llegir� ara b� no estic totalment d'acord amb que la responsabilitat de la precarietat de la biblioteca siga exclusiva del PP, tan sols tens que mirar el pressupost que el govern "progressista" de Manuel li dedica a l'adquisici� de llibres (950 euros) o la presa de p�l de tindre la biblioteca partida entre la planta baixa i el seg�n pis,o entre els merits del bibliotecari que conste saber dur la radio, etc etc.

kirikú ha dit...

Josep,

Gràcies per les teues paraules. La veritat és que s'agraix vore, encara que siga molt de tant en tant, algun comentari perdut en aquest blog meu tan solitari.

Ja saps què és el que opine jo de la biblioteca del nostre poble i de la seua gestió. Hem parlat moltes vegades de l'assumpte.

He escrit "causada entre altres coses ..." perquè pense que hi ha més motius que expliquen l'estat lamentable de la nostra biblioteca pública. I un de molt important, per suposat, és la mala gestió que s'està fent des del govern municipal, que ha provocat per exemple, que encara no estem dins la Xarxa de Lectura Pública Valenciana.

I no valen els arguments de que als pobles del nostre voltant les biblioteques estan igual o pijor ...

En fi, la cosa donaria per a molt més. Ja continuarem parlant, no?

A veure si podem fer que les coses milloren: tu des del plenari, la MitjaGalta des del seu activisme cultural i cadascú des del seu lloc (jo des d'aquest bloc).

Recaets

Anònim ha dit...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the TV de LCD, I hope you enjoy. The address is http://tv-lcd.blogspot.com. A hug.

el setial ha dit...

Ressenyat a l'Avanç
petons des de LA VALLDIGNA

kirikú ha dit...

Petons rebuts i tornats