31 d’octubre 2008

Hallo ... quèeee?

Fa ben poc que algú va començar, de manera incipient, a celebrar aquesta festa. Recorde com fa quatre o cins anys, vaig flipar vegent a una colleta de xiquetes del meu poble preparant-se les disfresses i tal. Sabia que en ben poc de temps estaria ben escampada per tot arreu, i que a les noves generacions els semblaria que s'ha fet "tota la vida". I així ha passat, encara que més ràpidament del que jo esperava.

Sembla que és d'origen celta i que va arribar als Estats Units amb els irlandesos. Ací, clar, ens ha arribat de la mà dels nordamericans i dels mecanismes adoctrinadors de la societat consumista, que ells dominen tan bé. Un gran negoci per als centres comercials que entre "la vuelta al cole" i les festes de Nadal, tenen ahí un altre filó per a continuar venent.

Què voleu que vos diga? A mi em repateja. No m'agrada gens de gens.

I veig que no estic sola. Buscant al google "Halloween vs Tots Sants", m'ha aparegut entre d'altres resultats, aquesta entrada que l'any passat per ara va escriure una xica de Castalla al seu blog.

En l'altre extrem, la vetlada del passat dimecres per la nit al Teatre la Clau [a cal Vetero que diria Toni de l'Hostal], on Llorenç el Contacontes i Dani Miquel el Cantacançons, ens van fer un repàs a les rondalles i romanços del nostre repertori tradicional relacionades amb el tema de tots sants i dels morts. Històries de por i de risa, d'eixes que ens contaven els "güelos" quan érem xicotets ("Marieta, ja estic en el primer escaló, Marieta, ja estic en el segon escaló ..."). Anècdotes i acudits de cementiris ... Una vetlada deliciosa, en un ambient familiar i càlid, com l'amfitrió.

5 comentaris:

ginjol ha dit...

Totalment d'acord, kirikú. Al meu poble és pitjor: és Halloween passat pel garvell dels fallers. Ja en vaig parlar l'any passat i no tinc ganes de remenar-hi, però és de vergonya.

kirikú ha dit...

Un nou "comentarista" per ací, quina alegria!

Benvingut gínjol. Ja he llegit l'entrada sobre el halloween i els fallers, ja. Tens tota la raó!

En fi, que ara mateix me'n vaig al teu blog a veure si encerte allò de les errades, que tinc pendent.

ginjol ha dit...

Hola Kirikú. La primera errada és correcta. La segona... no. Aquell carrer es diu Xàtiva justament fins l'estació, i d'allà endavant Guillem de Castro. Però tan se val. Ho deixem per si algú troba l'altre error. Quant a això d'anar a fer una presentació (i una cervesa) a la Biblio del teu poble, encantat, sense cap problema. Millor que una presentació potser una xarrada, si la gent ja ha llegit l'obra, però com vulgueu. La cervesa sí. Això sí, que no siga Heineken. Posa't en contacte amb mi per correu (el tens al bloc) i quedem.

Anònim ha dit...

Ja has anat a veure les animetes del carrer la Font??

Prim i mirat

kirikú ha dit...

Gínjol, per la biblioteca del poble, portats l'Associació Cultural MitjaGalta, han passat autors com Marc Granell, Vicent Berenguer, Josep Lozano, Pau Viciano, Vicent Sanchis, Isabel Canet, Murici Belmonte (aquest darrer el va portar la regidoria) ... no sé si me'n deixe algun. Amb ells hem compartit mots bons moments. Estarà molt bé rebre't a tu també i xerrar sobre els teus llibres (això si, no esperes molta afluència de públic).

I a tu prim i mirat, et promet una foto de les animetes del carrer la Font al blog, però haurà de ser a la setmana que ve.

I gràcies als dos pels vostres comentaris.