04 de setembre 2010

V. A. Estellés


Com la rebent gavina que s'esmuny
voldria dir uns mots de confiança
ara que els vents ens són força contraris,
per tot l'espai i l'any: voldria dir,
ara i ací com  el futur és vostre.
El pastareu com si fos humil fang,
i esdevindrà, temps endavant, el vostre.
Vostre futur, allò que més importa.
(V. A. Estellés)

Vaig aprendre de memòria aquest poema quan era joveneta. No ho sabia, però sembla que Estellés el va escriure per a l'Escola Gavina allà per l'any 1982. També va ser un poemari d'Estellés, el Llibre de Meravelles, un dels primers llibres que em vaig comprar pel meu compte, per aquella època. Estellés m'encantava, i encara m'encanta. I és que és un poeta molt gran, que a més s'enten, agrada i emociona.

Hui, 4 de setembre, que és dia de festa major al meu poble, i que totes les colles s'ajunten a sopar, una colla d'amics farem el nostre sopar estellesià, la nostra Festa d'Estellés d'enguany, i ens sumarem així a la proposta de l'escriptor Josep Lozano, que ens sembla una magnífica iniciativa. Recitarem poemes, cantarem i ballarem: recordeu el Bolero de l'Alcúdia del que Al  Tall va fer una versió junt a Maria del Mar Bonet, amb uns versos d'Estellés? Desconec si els va escriure per a eixa música o si els van adaptar després. El cas és que són preciosos, ahí van:

Queia tota la lluna
sobre les sendes
mentre canten i ballen
dotze parelles.
Dotze parelles mare,
dotze parelles
que per la nit tenien
les mans enceses.
T'estime, rosa fina,
clavell de sucre,
ulls d'un aigua profunda,
canten els muscles.
Les meues mans et prenen
igual que un canter,
coloma meua, rosa,
gesmil intacte
.
(V. A. Estellés)

Amb aquest post, em sume a la iniciativa que hui recorre la blogosfera homenajant a aquest gran poeta que tenim els valencians. Perquè encara que tinc el blog abandonat del tot, l'ocasió se ho mereixia.

4 comentaris:

#M# ha dit...

Molt bona la tria, hi havia alguna versos que no coneixia. Estellés a voltes resulta difícil d'assolir en tota la seua magnitud.

F. Mas i Castanyer ha dit...

Un bon homenatge. Preciós aquest poema i un bon comentari.
Hi ha d’altres blocs com tu, que el tenen una mica abandonat però que han participat en aquest homenatge. L’Estellés s’ho mereix i a tots i al país ens fa falta.
Salut, gràcies per ser-hi, bons aliments i bona taula i llarga vida a la Diada d’Estellés!

Jackero ha dit...

This is awesome.

Look and follow me,
http://jackero.blogspot.com/

alex ha dit...

Bueno, usted quiere tener más rango de página y más visitas? Vamos a hacer un intercambio de links! entrar aquí y seguir los pasos!