22 de desembre 2006

Bon Nadal


La llet calenteta,
i el morret bollint,
i el bon Jesuset,
xuplant i engolint

M'agrada el Nadal, sempre m'ha agradat. Hi ha coses d'aquestes festes, però, que em molesten molt, com per exemple el consum voraç i irracional que comporten. O també, aquesta proliferació de costums que no són els nostres i que en quatre dies han anat substituint-los.

La darrera moda són els "paresnoelets" que pugen a les cases, i que estan apareguent com xampinyons al meu poble, i en general per tot arreu. M'imagine que, fabricats a la Xina, deuen de resultar molt barats, i la gent, comboiantona com és, de seguida se'ls col·loca als balcons engalanats de llumenetes.

Els xiquets del meu pobles ja no van en Nadal demanant l'asguinaldo per les cases. Ara, fan una cosa semblant per Tot Sants, en una festa, el Halloween, que arribada de nordamèrica de la ma dels comerços, d'ací a quatre dies semblarà que siga de tota la vida.

En fi ... no sé si és el signe dels temps i de l'uniformització cultural que comporta aquesta societat tan consumista que ens ha tocat de viure o també l'evidència que no ens estimem prou les nostres costums i la nostra cultura. M'imagine que de tot un poc.

A mi, el Nadal que m'agrada és el del betlem fet a casa, dels dinars i sopars amb la gent que m'estime, de la festa i les estrenes, el dels "reixos". A mi el que m'agrada és el nostre Nadal de sempre.
__________________________________
Ahí van unes mostretes:

Nadal Valencià! (2002) reedició en CD de dos discos publicats a 1979 i 1980 amb aquest títol, que recopilen vint-i-quatre nadales valencianes (amb una introducció de Toni Mestre). El podeu aconseguir a Abacus, Oldies, i m'imagine que a més llocs. També podeu comprar-lo des de la web d'Al tall. Vos l'aconselle, hi ha algunes nadales impagables (Maria anava partera, La nadala dels pastorets pecatosos, i moltes altres)

Cançoneret Valencià de Nadal de Manuel Sanchis Guarner, 1a ed. de 1960, ed. Torre (l'editorial de Xavier Casp abans de fer-se blaver) - 2a ed. augmentada de 1973, ed. Gorg - També es troba inclòs al volum 6 de l'Obra Completa, ed. Tres i Quatre, 1987 (amb un pròleg d'Alfons Llorens). No sé si està o no esgotat, en cas que així siga, el podeu trobar a les biblioteques o comprar-lo en llibreries de vell. És una joieta, de veritat.

El Betlem de Tirisiti - entranyable i popular representació en titelles del betlem, que incorpora ademés elements del costumari alcoià i que demostra que a Alcoi la gent sí que està més per mantindre les seues costums i tradicions (un altre exemple, als balcons de les cases es veuen patges en compte de "parenoels"; no estaria gens malament que eixa moda s'expandira i ens arribara a nosaltres). Aneu, si teniu xiquets i també si no en teniu. La representació dura uns vint minuts només. Podeu aprofitar per a fer una volteta per Alcoi i les seues rodalies. Això sí, sempre fa molt de fred, abrigue-vos bé. Amb un poc de sort igual vos neva i tot.

Acicastelló - aquest portal de Castelló de la Ribera, fet per veïns d'eixe poble, ha inclós aquests dies una entrada sobre costums nadalenques no forànies. Inclou també un poema preciós de Papasseït.

Finalment vos deixe la felicitació musical que ens ha enviat Paül Limorti des de Monòver (ja coneixia aquesta nadaleta i la versió publicada a la Fonoteca de Materials que, per cert, és la que apareix al principi d'aquesta felicitació - el trocet que canta la dona major). Molt bonica. Gràcies per enviar-nos-la, monover

BON NADAL A TOTES I A TOTS
I ELS MILLORS DESITJOS PER A L'ANY QUE ARA COMENÇA

7 comentaris:

Anònim ha dit...

El llibre de Sanchis Guarner acaba de repartir-lo pels instituts l'AVL, que n'ha fet una edició facsímil. El llibret s'acompanya d'un CD amb versions d'Al Tall, Paco Muñoz, Lluís el Sifoner, Carraixet, Josep Lluís Valldecabres, Maria i Vicent i Tica Grau.

Finalment, no puc deixar de recomanar-vos el CD Motxilleros, del Grup de Danses del Pinós, amb cançons del sud-sud: Monòver, el Pinós i el Carxe.

Bon Nadal.

kirikú ha dit...

Moltes gràcies pel teu comentari. Ja saps que sempre anima veure que el que es va posant al bloc algú ho llig.

Em sembla molt bé la iniciativa de l'AVL. I més tenint en compte que enguany en fa 25 de la mort de Sanchis Guarner, l'humanista de qui s'ha dit que el llegat que ens ha deixat als valencians és "un antídot contra l'autoodi i un equipatge d'autoestima" (A.Llorens).

Les versions del CD que acompanya el llibret, deuen de ser les mateixes que hi ha al disc Nadal Valencià! que comente a l'entrada, són els mateixos intèrprets. A aquest disc, hi ha, ademés algunes altres nadales, a banda de les incloses al Cançoneret de Sanchis Guarner. No sé si coneixes, per exemple, les dues escrites pel poeta castellonenc M. Peris: la preciosa "Nadala Marinera" i la graciosíssima "Nadala dels pastorets pecatosos". Són molt bones. Si sabera les deixaria per a que es pogueren escoltar des del bloc (a veure si a poc a poc vaig aprenent més cosetes).

BON NADAL

Anònim ha dit...

No conec les nadales que dius, però ja em vénen ganes de sentir-les.

Si vols reproduir àudio, hauràs de mirar com es fa en Blogger. Trasteja el panell de control. Supose que hauràs de pujar l'arxiu igual que fas amb les fotos i després inserir un codi amb el panell de control. Jo et podria donar alguna pàgina de referència, per tinc por que t'emboliques més del compte.

Anònim ha dit...

Hola Kericú, com diu la nadala:

Passeu bones festes,
festes de Nadal,
bones fa senyora
un pavo ben gran!.

Disfruteu de la variadissima oferta gastronòmica nadalenca tradicional, però "amb coniximent" i solidaritat.

Per cert el dia 24 pel punt2 van retransmetre el Betlem de Tirisiti, i el 23 pel canal 33 van passar un concert en directe de Clara Andrés.

kirikú ha dit...

Quina alegria trobar-te per ací, masover.

M'haguera agradat veure a Clara Andrés per Canal 33. M'agraden les seues cançons i la seua veu, però no l'he vista mai. Només en alguna foto.

A Tirisiti, enguany tornarem a anar, com tots els anys. Ja forma part de la nostra particular tradició nadalenca. T'apuntes i fem una volta pel Carrascar de la Font Roja?

Per cert, em podries dir com fer un patge d'eixos que pugen pels balcons de les cases alcoianes. Te'n recordes que tu sabies fer-ne?
(els que venen a Alcoi són molt cars)

Adeu i fins la pròxima

Anònim ha dit...

Parlant de jesusets xuplant, sabíeu que a la Catedral de València es conserva un reliquiari amb la llet de la Marededeu on es llig:

“Devots Christians, en lo present relicari ha de la llet ab que la gloriosa Verge María alletava son fill Jesus; haventli bona devoció digau axí:

De sancta Llet ab que Jesus nodriren,

Verge sens par, vostres Mamelles sanctes

feu que nodrits, los que devots la miren,

sien per vos, puix gracies en feu tantes’’.

Salut i bon any!

kirikú ha dit...

Benvingut "nosécomdallàdalt" i gràcies pel teu comentari. No sabia això del reliquiari, què total! la llet de la mare de déu

Més coses sobre l'alletament del jesuset

...
Pren la Mare al Fill
per lo alimentar,
i es destapa el pit
més pur que el cristall,
més blanc que la llet;
i havent-li aplicat el seu mugronet,
es posa a mamar;
i mentres mamava
li estava cantant
...

(és d'un romanç nadalenc replegat a Simat de la Valldigna i que Sanchis Guarner replega al Cançoneret Valencià de Nadal, que cite a l'entrada)

Salut i lactància!