06 de febrer 2007

Ens ha deixat Joan Pellicer

. Avui, els diaris valencians ens donen la inesperada notícia de la mort de Joan Pellicer, metge i etnobotànic, col·laborador de Punt 2 i de GandiaTV, autor del Costumari Botànic, en tres volums. També del deliciós Meravelles de Diània: Paratges i paisatges de les comarques centrals valencianes, entre molts d'altres.
notícia a Vilaweb- (la notícia inclou l'emocionada nota de premsa del Bloc de la Safor)
Joan Pellicer al bloc Rosca amb all
El Bullent, on publicava, li dedica a la seua web una nota amb la seua biografia i referències a molts dels seus llibres

________________________________________

M'acabe d'enterar. Era de Bellreguard i tenia 60 anys. No sé ben bé què li ha passat, diuen que ha mort a la seua residència habitual de la platja de Miramar. Un gran etnobotànic i una gran persona. Compromés de veritat amb la seua terra, que és la també la nostra.

Crític amb els poders i pròxim a la saviesa de la gent dels pobles, especialment de la gent major que encara n'acumula tanta, amb qui connectava de seguida. Aquest home ha anat recopilant durant anys, els sabers i el lèxic de la botànica i la medicina tradicionals del País Valencià, sobretot de les comarques centrals.

A Manuel ha vingut en tres ocasions convidat per la Mitjagalta. Amb ell hem passejat per les Salines i el Coto, per la Serra Valiente i la darrera vegada, encara no fa un any, pel riu Albaida. El passat 13 de gener el vaig escoltar per darrera vegada a Barxeta, portat per la gent d'Esquerra Republicana per a parlar junt a altres ponents, entre ells Vicent Company del Fòrum Contra l'Alta Tensió, de les alternatives a l'economia dels PAIs i del ciment.

La seua contribució ens ha permés conéixer i estimar més el nostre patrimoni natural i cultural. Tot un antídot contra l'autoodi col·lectiu que tant abunda per ahí.

Una gran pèrdua per a totes i tots nosaltres.


Ací podreu per veure més fotos dels passejos de Joan Pellicer per Manuel: per les Salines al 2001, pel Pelao al 2003 i pel riu Albaida al 2006, d'on és aquesta foto.
________________________________________

Cròniques del soterrar a la premsa digital:
Comiat emotiu de la Safor a un dels seus savis més coneguts (Vilaweb)
Adeu multitudinari a Joan Pellicer (L'Avanç)

6 comentaris:

Anònim ha dit...

gracies per fer-nos particeps de la trist pèrdua d'aquest savi i entranyable home

Anònim ha dit...

Acabe de veure la notícia a GandiaTV. Han tret un premi que li van donar fa poc a la Valldigna i la posterior entrevista que li feren on ell parlava del patrimoni botànic i cultural de la Vall.

Si coneguérem i estimàrem més el nostre medi natural i la nostra terra, no la vendríem als promotors sense escrúpols que projecten urbanitzar-ho tot.

El soterrar tindrà lloc a Bellreguard a l'església de Sant Miquel el dimecres 7 de febrer de 2007 a les 17:00 hores de la vesprada.

Unknown ha dit...

Hem enllaçat aquest post, jo vaig ara a cobrir el soterrament per l'Avanç, us passarem noticia.

UN GRAN BUIT, PER LA CULTURA D'AQUEST PAÍS

ENLLAÇ http://molisimat.bloc.cat/post/2963/138235

Anònim ha dit...

Mestre, amic i patriota.
(comentari de Daniel Climent Giner a L'Avanç)

Amb gent com Joan Pellicer i Bataller, la nostra societat comptava amb un mestre capaç de construir ponts fàcilment transitables entre la ciència i el gran públic, una condició imprescindible per a que qualsevol societat establisca els equilibris apropiats entre els tres tipus de riquesa que pot posseir, la material, la cultural i la natural.
A l’hora d’oferir-nos el que havia recollit i aprés, Pellicer se’ns revelava com un orfebre del llenguatge: tot i mantenint-se fidel a les expressions, girs idiomàtics i termes emprats pels entrevistats, ho acompanyava d’un lèxic i una sintaxi primmirats, acaronats, i polits, que connectaven imperceptiblement el rigor acadèmic i el saber popular.
Llegint els llibres de Pellicer, passetjant amb ell, compartint taula i conversa, viatjaves als pobles de la Marina i de la Safor, i senties parlar les persones com si estigueren amb tu Perquè Joan impregnava les entrevistes d’un profund respecte pels ritmes vitals de la gent que viu més propera a la natura, i sabia contar-nos-ho.
Generós, apasionat, vital.
Hem perdut un amic, hem perdut un mestre, hem perdut un patriota.
Estem de dol.

Salvador Moscardó ha dit...

Amb l'anunci del finament de Joan Pellicer des de Mitjagalta m'han descobert aquest bloc.
Molt trista per la pèrdua, no puc mes que felicitar-vos per aquest espai, que tan aviat com puga afetgire al meu blog com a visita recomanable.
Una cordial Salutació.

José Mª Peiró ha dit...

Salve Joan!!! Hi formes part de Diània, gran amant, amic i fil dilecte d'ella.
Salve Diània!!!
Salut, pau i bé!
José Mª