29 de setembre 2006

Cantà de Pep Gimeno "Botifarra"

El dissabte 7 d'octubre a les 23 h., actuació de Pep Botifarra
a Manuel (Ribera Alta) a la plaça de l'Església.



Davall una bresquillera
em digueres que em volies.
Des d’entonces aquell arbre
fa més dolces les bresquilles








Em confesse fan de Pep Botifarra des de ja fa 20 anys, quan venia a cantar albaes a Manuel amb Lola de la Torre i Àngel de Lloc-Nou d’En Fenollet com a versaor. En aquella època, Pep era el cantaor de Sarau, grup clau en la recuperació del folclore valencià de la Costera, que tenia entre d’altres membres a la gent que vos acabem d’anomenar i també a Adela Roca, tots ells molts entranyables per a nosaltres. Amb el disc de Sarau, em vaig acabar d’enganxar a la seua manera tan autèntica d’interpretar les cançons de les nostres comarques i per més que escoltva altres cantaors, sempre arribava a la mateixa conclusió: Botifarra és únic.

Però quan més he disfrutat amb ell, sense cap dubte, és quan l’he escoltat en directe. No en el directe de les actuacions convencionals, si no en les cantaes a peu pla, espontànies, fent rotgle després d’un sopar o d’una festa. Recorde amb una especial emoció aquelles festes de Turballos, que a qui les hem viscudes no se’ns oblidaran fàcilment. Reproduesc les paraules de Josep Vicent Frenchina que parla així d’ell:

Si hi ha una manera de cantar al País Valencià que irradie, com ninguna altra, autenticitat en el gest i credibilitat en el tarannà, aquesta és indubtablement la de Pep Gimeno, Botifarra. La seua veu sona a horta i a secà, a séquia i a bancal, a nit d’agost i meló d’Alger. Quan canta Pep, callen les xitxarres, s’aturen els ventíjols i tothom escolta atònit el seu cant espontani, planer, que apaivaga l’aspror de la terra i les basques de l’oratge. La veu de Pep ens somou alguna cosa ben endins, ens sacseja i ens desperta la memòria col·lectiva i ens fa sentir-nos-en profundament identificats.

Ha gravat discos com a cantaor, amb el grup Sarau, amb l’Escola de Danses de Xàtiva, amb Emili Someño té el Va de Jota (recopilació de jotes valencianes), etc. Ara acaba de traure el Si em pose a cantar cançons, acompanyat de Néstor Mont d’Algemesí, que prompte presentarà a Xàtiva, i que vos recomane des d'ací. Vos convide a que descobriu aquest cantaor únic i a que disfruteu amb els seus cants de batre, els romanços, les jotes o les albaes.
 

El nou disc el podeu comprar a la llibrera La Costera de Xàtiva, a Oldies i a Ca Revolta de València, o durant l’actuació que farà en Manuel el dia 7 d’octubre. Podeu demanar que vos l'envien a casa a cambrarecords@cambrarecords.cat (només costa 10 eurets)