24 d’octubre 2006

Biblioteques (I)

Ahir es va celebrar el Dia Internacional de la Biblioteca. Jo, si no arriba a ser per la meua companya Llum que ens ho va recordar quan treballàvem, ni m'entere. Aprofite la ocasió per escriure algunes notes sobre el tema.

El món de les biblioteques públiques al País Valencià, està sota mínims. Les directrius sobre biblioteques de l'IFLA i la Unesco, no s'acompleixen. I el pitjor és que la gent ni reclamem ni exigim eixe servei, a diferència del que faríem amb qualsevol altre servei públic. Quan per algun motiu tanquen la biblioteca del barri o del poble, ningú s'indigna ni protesta. I és que molt poca gent n'és usuària i l'utilitza regularment.

A Manuel, el meu poble, la biblioteca no està en la Xarxa de Lectura Pública Valenciana, perquè l'espai físic on s'ubica no compleix les condicions que marca la legislació per a poder formar-ne part, i això que el local és nou de fa un any. Ni la catalogació ni el préstec estan automatitzats. I el fons és obsolet, ja que apenes s'ha invertit res en renovar-lo des de fa molt de temps.

I és que una biblioteca, per a que siga una biblioteca, ha de tindre: un espai en condicions, els llocs de lectura que calguen en funció dels usuaris potencials, un fons bibliogràfic i audiovisual que s'actualitze i que siga adequat en quantitat i en varietat, i ademés que estiga catalogat. Ha de donar servei a tota la comunitat, no només als xiquets, sino també als adults i a grups de població amb necessitats especials. Ha d'estar atesa per personal qualificat que ha de disposar d' un temps per a realitzar els altres treballs tècnics diferents a l' atenció al públic.

Però ademés, la biblioteca pública ha de difondre els seus fons entre la població, ha de fomentar i animar a la lectura, ha de fer-se viva realitzant activitats que l'apropen a la gent.

En aquest sentit, darrerament en Manuel sí que s'ha organitzat alguna cosa, com han sigut les campanyes de contacontes o les xerrades amb autors organitzades per la MitjaGalta, amb Pau Viciano i Josep Lozano. Per a aquest curs, aquesta associació té previst continuar i portar a Vicent Sanchis i Marc Granell, entre d'altres. També en la biblioteca, està previst celebrar a finals de novembre unes Jornades sobre La 2ª República a Manuel, que consistiran en una exposició, una xerrada i una taula redona. Això, però, ja vos ho conte en una altra entrada.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

que maravella de cançó

enhorabona pel teu blog..... molt interesant i acurat





"El teu padrí a la xarxa"

kirikú ha dit...

El teu comentari és el primer que em fan. En tenia ja dos en la primera entrada, però per un problema amb l'adreça del bloc, la vaig haver d'esborrar i ara ja ni eixos, només el teu.
No sé si és que ningú passa per ací o què. Aniré perfeccionant açò i posant contadors a les entrades, per a saber si passa algú. Hi ha també maneres de donar a conéixer-lo per ahí, a veure si poc a poc vair aprenent coses.

De tota manera gràcies, i més vinguent de tu que ja sé que no eres molt donat a tant de romanç.

Adeu i un bes