07 de setembre 2008

Ruper Ordorika: quin concert l'altra nit!


Dimecres, 3 de setembre de 2008

Estem en Festes a Manuel. El programa anuncia per a aquesta nit un Festifolk amb les actuacions de Trencaclosques i Ruper Ordorika. El concert comença amb retard, sembla que per problemes tècnics que finalment es subsanen. Poca gent del poble acudeix a la cita. No coneixen de res els músics que actuen i tot el món està cansat de tants actes i tants sopars. Aprofiten aquesta nit per a fer un "paronet" abans de la recta final de les festes. El concert, a més no s'ha publicitat fora del poble. Hi ha poc de public, però era d'esperar.

Comença Trencaclosques, que fa gaudir el personal amb la seua música i les seues rondalles, i amb la seua peculiar manera d'interpretar-les. L'actuació després, de Ruper Ordorika i la seua banda és fantàstica, ens deixa sense paraules. Aquest cantant basc ens presenta el seu darrer disc -el que fa catorze?- que es diu Hamar t'erdietan. Una gravació en directe de les darreres cançons. Ordorika es mostra discret, sobri i a la vegada pròxim. La fonètica forta i dolça de l'euskera contrasta de manera sublim amb la música rockera de reminiscències americanes que ens recorda a Bob Dylan o Bruce Springsteen. Els músics que l'acompanyen són excel·lents. Qui ens apleguem a la placeta de San Gil tinguem la sensació de ser uns privilegiats: una actuació tan bona, tan singular ... i només per a uns pocs. Ens trobem entre el públic a Pau Alabajos, Toni de l'Hostal i Pau Miquel d'Arthur Caravan.

Les cançons de Ruper Ordorika ens fan sentir un poc més a prop d'Euskadi, un país tan desconegut per a la majoria de nosaltres, però del que tant opinem i parlem. "Opiniones maduras, opiniones arrogantes, día y noche charlan sobre nuestro país, también yo quisiera tener certezas tan grandes, pero las cuentas no me salen, menuda suerte la de los que son de todas partes, nadie me dijo lo complicado que es ser vasco", diu la lletra d'una de les seues cançons.
______________

Gran concert de Ruper Ordorika a Manuel
(crònica des del Centre Cultural Ovidi Montllor d'Alcoi)

La música és l'aspecte més viu de la cultura en euskara (entrevista a El Punt)

Rúper Ordorika és un dels cantants bascos més complets i reconeguts (mireu l'apartat kritika de la seua plana web). Compta amb una llarga trajectòria que va començar en la fornada rockera dels 80 i que ha anat basculant entre el rock i la cançó tradicional basca. El seu repertori s'adapta fàcilment del pop-rock, al folk, al soul. Ha col·laborat amb l'escriptor Bernardo Atxaga i ha compartit escenaris i projectes amb Quimi Portet.

2 comentaris:

Guillem Carbonell ha dit...

Hola Kirikú! M'ha agradat molt el teu bloc, hi aniré passant. Et convido al meu, a veure si t'agrada i també t'hi passes de tant en tant! ;D

kirikú ha dit...

Gràcies pel comentari.

Passa't quan vulgues.

Guillem Carbonell .... um! quasi com al meu nebot.