25 d’abril 2007

Quan el mal ve d'Almansa ... (1707-2007)

.
Avui, 25 d'abril de 2007, s'acompleixen 300 anys de la Batalla d'Almansa i per aquest motiu, per tota la nostra geografia, s'han convocat actes per a recordar la desastre col·lectiu que va suposar aquest fet per al poble valencià.

És cert el que diu Vicent Partal al seu MailObert: "en un país mínimament normal una data com la del 25 d'abril de 2007 seria motiu d'enormes commemoracions. Nosaltres, com sempre, ho fem amb una mica de desconcert, cadascú pel seu costat. Tant hi fa, mentre ho fem". Però també ho és, com diu el mateix autor, que aquest 25 d'abril d'enguany és "la demostració clara de la capacitat de resistència, que els valencians hem mantingut viva i alta no pas un dia, ni un any, ni una dècada, ni un segle, sinó tres-cents anys".

Actes a Manuel

Ací al poble, per a commemorar aquests 300 anys del 25 d'abril de 1707, també s'han convocat diversos actes de diferent naturalesa:

- d'una banda la Mitjagalta, el Bloc de Manuel i els Joves Nacionalistes de la Ribera han organitzat unes jornades amb xerrades, projeccions i el Bellota Rock,

- d'un altra des de l'Ajuntament, i a proposta del BNV, s'ha convocat per a avui mateix un plenari extraordinari on es llegirà una declaració institucional (l'acte serà a les 21:00 h, a l'edifici de l'Ajuntament)

Detall d'un cartell anunciador d'Al Tall de Manolo Boix

"La commemoració de la derrota i del que va suposar l’abolició de les nostres institucions de govern, només té sentit si és un recordatori per a continuar construint-nos com a poble lliure, compromès amb els valors democràtics, fidel a la seua llengua, a la seua herència cultural i patrimonial, obert als nouvinguts i respectuós amb un territori que estem obligats a llegar a les generacions futures. Perquè si be és cert que la història no es pot canviar, també ho és que el futur encara està per fer i som nosaltres els qui hem d’anar construint-lo"
(fragment de la declaració que es llegirà aquesta vesprada a l'Ajuntament)


Altres convocatòries, actes i documents

- Des de l'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida s'ha promogut la campanya Ací estem! que ha tingut una gran seguiment, com podreu comprovar a la seua web.

Un grup de gent de Manuel s'ha sumat a aquesta iniciativa, que ha consistit en pujar a les 12:00 h de la nit passada, a un lloc elevat i encendre un senyal com a símb
ol de la nostra resistència com a poble, 300 anys després d'aquell 25 d'abril de 1707. Ells i ella han pujat a la serra Valiente i ens han enviat aquesta imatge. Ens han contat que ha sigut molt emocionant, que s'han fet senyals amb els que estaven a Santa Anna, i que a més, han vist moltes altres llums per dalt d'altres cims. Fins i tot s'han vist ben clares les llums que s'han encés al Mondúber.


- Nombrosos actes commemoren els 300 anys de la desfeta d'Almansa - reportatge especial de Vilaweb per al 25 d'abril. Recomane expecialment l'editorial, titulat també Ací estem.

- També des de Vilaweb se'ns proposa d'enviar l'albà d'Al Tall en senyal de solidaritat i d'unitat.

- A ultralocàlia, perpal ens ha deixat una entrada molt ben documentada, amb referències a diversos actes, sobretot a aquells de les terres més meridionals.

- Pau Viciano, manueler d'adopció, ha publicat al núm. d'abril de la Revista Caràcters l'article Almansa, encara, de contingut similar i idèntic títol a l'aparegut al darrer núm. de La Bellota de la Mitjagalta i i també similar a les xerrades que aquestes setmanes està fent per ahí (Simat de la Valldigna, Centre Octubre de València, Antella, ...) són dies de bolos company!


"... el record de la derrota més dura ens ha d'esperonar i catapultar cap al futur. És a les mans de tots de fer-ho. Un a un: passeu la veu"
(extret de Una setmana solament de Vicent Partal)


I que visca el País Valencià!
(no perquè siga millor ni pijor,
simplement perquè és el nostre, ... vos sembla poc?)